Rak dojke ni hec. Ob vsaki novi bolečini me spreleti strah: »O, šit, kaj pa če je to, spet to?«

In edina želja, ki me spremlja v teh trenutkih, je, da bi končno enkrat za vselej že imela mir.

In če obstaja želja, potem obstaja tudi možnost za uresničitev.

Nikoli v življenju nisi pričakovala, da te bo v življenju doletel rak dojke. Pa vendarle si se znašla pred to preizkušnjo. In danes veš, da to ni bil lahek življenjski izziv. Veš pa tudi, da si ponovitve zagotovo ne želiš.

Vendar v tvojem današnjem življenju pridejo včasih trenutki, ko se ob telesni bolečini pojavi strah. »Kaj pa če se je rak ponovil?«

Občutke, ki te preplavijo, želiš odstraniti čim prej, takoj. Želiš si neobremenjenosti, sproščenosti, svobode… da bi končno enkrat za vselej imela mir s tem.

Pa temu ni tako. Ko imaš zopet slab dan, so strahovi zopet tukaj… Sprašuješ se: »Kaj naj še naredim?«

»Strah je takrat nad mano prevzel kontrolo. V nekem trenutku pa sem si rekla, da si tega ne dopustim več.«

Veš, te občutke prav dobro poznam. Sama sem doživela ponovitev raka kot otrok. V zadnjih desetih letih pa sem se z rakom dojke soočila dvakrat.

In danes nisem brez bolečin. Tudi meni se pojavljajo. Razlika pa je v tem, kakšen je moj odnos do strahu, kadar se mi pojavi.

Sama sem na začetku padala v vrtince strahu, ko me je oblil srh, vročica. Strah je takrat nad mano prevzel kontrolo. V nekem trenutku pa sem si rekla, da si tega ne dopustim več.

Sprijaznila sem se, da se bolečine pač pojavljajo. Konec koncev sem fizično telo podvrgla operaciji, ki je z mojega vidika grob poseg v telo. Hkrati nisem več rosno mlada in spekter vzrokov za bolečine je širši kot pri 20ih letih.

»Res pa je, da izkušnja kot je rak dojke pusti posledice na vseh nivojih telesa. Ne samo na fizičnem temveč tudi na čustvenem in mentalnem telesu.«

Ponovitev raka pa je realno gledano pač samo eden od potencialnih vzrokov za bolečino. Ta se lahko pojavi zaradi napačnega giba, samo zaradi nelagodnega čustvenega stanja, dejansko tudi samo zaradi tvojega fokusa, ki si ga usmerila na določeno mesto. Isto bi se ti zgodilo, če se udariš v prst in se potem dnevno sprašuješ, če te še boli, koliko te boli, kdaj bo nehala bolečina.

Res pa je, da izkušnja kot je rak dojke pusti posledice na vseh nivojih telesa. Ne samo na fizičnem temveč tudi na čustvenem in mentalnem telesu. Tukaj pa zdrava prehrana, več telovadbe in ostale fizične tehnike ne sežejo tako globoko.

Sama kot terapevtka TCT svoje kliente vodim skozi notranje procese, tudi občutke strahov. Včasih pa sem tudi sama klient. Skozi poglabljanje vase, soočanje z omenjenim strahom, sem vzela stvari v svoje roke.

»Poglabljanje vase in soočanje s strahom ti bo dalo možnost, da pridobiš več življenjske energije, svojo notranjo moč, zaupanje v svoje zdravje ter način, kako ravnati, ko in če se strah pojavi..«

Zakaj poglabljanje vase in soočanje s tem strahom, ki je že sam po sebi tako strašen?

Način soočanja je namreč najhitrejši proces, kako se osvoboditi svojih življenjskih preprek, tudi strahu pred ponovitvijo bolezni, ki te držijo stran od notranjih hrepenenj, tvojih ciljev.

Namreč strah, ki se ti pojavlja, ti hkrati ustvarja tudi stres na tvojem čustvenem in fizičnem telesu. Iskreno povedano pa s ponavljanjem sama sebi večaš potencial za ponovitev raka dojke. Nočem te dodatno strašiti, temveč samo polagam »odprte karte na mizo«.

Poglabljanje vase in soočanje s strahom ti bo dalo možnost, da spoznaš, da ravno ta strah prav zares sploh ni tako strašen. Zase lahko pridobiš več življenjske energije, svojo notranjo moč, zaupanje v svoje zdravje ter način, kako ravnati, ko in če se strah pojavi.

S tem, ko prevzameš odgovornost v svoje roke, ko uvidiš, da je strah popolnoma nepotreben, doprineseš tudi sebi in svojemu življenju. In kadar živiš v toku s svojim življenjem brez preprek, je tudi možnost za ponovitev raka minimalna, lahko celo nična.

In kaj lahko narediš zase tudi ti?

Se nadaljuje ...

Spremeni odnos s strahom pred ponovitvijo raka.

Zapiši svoje mnenje...

Have a question?

    %d bloggers like this: