Trije koraki za več življenjske energije – s pomočjo čustev

Čustva so precej delikatna tema, predvsem kako jih razložiti na razumljiv način. Veliko je ljudi, ki jim je soočanje z njimi izziv. Bojijo se, da jih ne bo odneslo preveč in da ne bodo prišli ven s tega “čustvenega brezna”.

Vendar pa…

 

Čustva so del življenja. So energija, ki je odsev nas samih in delnih vplivov iz okolice, drugih ljudi in preteklih izkušenj. Pridejo in grejo oziroma se spreminjajo v drugo vibracijo alla drugo čustveno stanje. Hkrati pa so tudi priložnost za osebno rast, za boljše poznavanje sebe ter tudi pridobitev energije za življenje.

Pomembno se mi zdi, da čustvom priznamo pomen, da jih prepoznamo in sprejmemo.

S tega mojega vidika ter mojimi izkušnjami se nikakor ne strinjam s strategijami kot so obvladovanje stresa, obvladovanje čustev, obvladovanje misli… alla kontroliranje, odrivanje, ignoriranje.

V takšnem početju vidim zanikanje sebe, odvzemanje sebi možnosti za osebno in duhovno rast. Hkrati pa tudi vrtenje v krogu. Namreč čustva se porajajo ves čas, tega ni konca. Strategije pa so v mojih očeh le lopar, ki konstantno odbija žogico stran v upanju, da se nikoli ne vrne.

Kaj torej narediti, da bo drugače…

 

Torej čustva so del življenja. Zakaj bi torej zanikali, odrivali stran to življenje?

Lahko jih uporabimo za še več življenjske strasti, prisotnosti, pristnosti… Z njimi si tako dovolimo še bolj biti taki, kot smo. Vsi smo isti in hkrati unikatni. Prav zares ni z nobenim od nas nič narobe.

Zanimivo bi bilo, če bi enkrat v modo prišla čustva ter pristno izražanje.

Kako in kje sploh začeti spoznavati sebe in svoja čustva:

1. Opazovanje

Skozi dan se lahko večkrat ustavite in opazujete, kaj se vam dogaja znotraj vas, ne okoli vas. Kakšno je vaše stanje, kaj je drugače kot je bilo zjutraj, včeraj?

Fizično telo je lahko vaš pokazatelj.

Je morda prisotna zakrčenost, plitko dihanje?

Vam je notranje dogajanje ok in prijetno? Ali pač ne?

Je prisotna sproščenost, vam je fino, lepo?

 

Tukaj ni napačnih odgovorov. Samo opažanje razlik v počutju je že dovolj. In razlike so ok.

Veliko jih namreč čaka na moment, ko bo za vedno vse v redu. Ko se bo zunaj vse poklopilo prav, da bodo lahko potem tudi sami v redu. Žal pa je to neverending story, začaran krog.

 

Ravno zato velja čustva pogledati bližje, se poglobiti v njih in jih uporabiti za svoje nadaljnje življenje.

2. Prepoznavanje

Razlike, ki ste jih prepoznali zdaj lahko tudi poimenujete. Prilagam vam spisek občutkov, ki vam bo pomagal najti pravi izraz, opis za vaše doživljanje.

Za spisek klikni TUKAJ

Ne ozirajte se na to, kaj pravijo drugi. Npr. da se ob doživljanju strahu tresejo kolena. Pokazatelji so pri posameznikih lahko precej različni. Vi si lahko ob doživljanju strahu npr. grizete nohte.

Sama velikokrat v terapijah srečam kliente, ki pod istim imenom čustva govorijo čisto o drugem stanju, doživljanju,… Zato med terapijo velikokrat vprašam »kaj pa to zate pomeni? Kaj ti razumeš pod besedico xyz, kako to izgleda pri tebi?«

Ravno v tem je poanta, ker nima veze, kaj si pod to predstavljam jaz ali kdo drugi. Pravico imate svojim čustvom izbrati ime, ki vam najbolj ustreza.

3. Ravnanje

Prepoznali ste vaša različna stanja ter jih poimenovali. Kako pa sedaj z nimi ravnati, živeti z njimi, jih uporabiti?

Na tem mestu je potrebno čustva tudi začutiti. Drugače ostane vse samo v glavi, analiziranju, razmišljanju. Energija gre v nič.

Dejansko živeti s čustvi izgleda tako kot jadranje na valovih. Ko si na vrhu (pozitvno čustvo), je vse jasno, vidiš daleč, sproščeno je… Ko pa val počepne, nastane brezno (negativno čustvo), kjer je, iskreno povedano, utesnjeno. Slej ko prej pa jadranje s čustvi osvojiš in vedno večkrat si na vrhu, vedno manj je grozno spodaj. Na podalgi svojih izkušenj veš, da te naslednji val spet vzdigne.

 

Kar toplo priporočam pri tem jadranju (ko začutite čustva) je, da nikoli ne enačite svoje jadrnice (sebe) z valovi (čustvi).

 

Zaenkrat bom tukaj zaključila. Sigurna pa sem, da bom napisala še nadaljevanje, saj se življenje s čustvi ne konča tukaj.

Tukaj se vse šele začne. ?

Prijavi se na KARUNA novičke

To so novičke z vsebinami, o katerih se v sodobni družbi redko govori. Bile so v veliko podporo meni pri moji osebni ter duhovni rasti in tako verjamem, da lahko doprinesejo tudi tebi.

 

Zapiši svoje mnenje...

Have a question?

    %d bloggers like this: