Kako izbrati terapevta/ko in vrsto terapije?

Vsekakor je izrednega pomena komu se boste zaupali pri pomoči iz trenutnih težav.

Pri izbiri terapevta/ke je seveda pomembno kar nekaj dejstev. Preden torej izberete terapevta/ko in vrsto pomoči oz. terapijo, vas vabim, da temeljito razmislite o spodaj navedenih vprašanjih.
Članek pišem na podlagi izkušenj iz vodenja seans humanistične in transpersonalne psihoterapije od leta 1996 in tudi na podlagi izkušenj pri poučevanju humanistične in transpersonalne terapije od leta 2010 dalje.

Torej, na našem tržišču obstaja na desetine takih in drugačnih metod pomoči, od abstraktno novodobnih do akademsko analitičnih. Prav tako je na stotine terapevtov in terapevtk, ki vam lahko pomagajo. Vsekakor je to dobro.

Vendar pa, koga in kaj izbrati?

Na podlagi lastnih izkušenj vam želim prispevati k informiranosti glede izbire. Pazite torej na ta področja:

  • Izkušenost terapevta/ke

Bodite pozorni na obljube! Izjave v stilu: “Da, moja uspešnost je 100%, vsi klienti so popolnoma zadovoljni.”, kažejo na nezrelost in neresnost terapevta/ke, ne glede na izobrazbo ali metodo pomoči. 100% uspeh pri (psiho)terapevtskem delu je znanstvena fantastika, ne glede na pristop.
Koliko prakse ima terapevt/ka? Pri kakšnih težavah oseb je že uspešno pomagal/a? Kaj o njem/njej pravijo stranke?

Neprizemljenost, pomanjkanje vpogleda v naravo uma, čustev in fizisa, nerealnost oz. abstraktnost pri iskanju vzrokov za težave itd… vse to je lahko posledica premajhne terapevtske in življenjske izkušenosti terapevta/ke.
In še eno pomembno vprašanje: Je terapevt/ka sam/a res srečna in izpolnjena v življenju? Je res zdrava? Namreč, terapevt/ka vam lahko resnično in dolgotrajno pomaga le do tiste točke sreče in izpolnjenosti, na kateri je sama.

  • Način dela

Kaj točno vam terapevt/ka nudi? Je to neka abstraktna in neosebna energijska obdelava aure in čaker, ali kaj bolj konkretnega?
Pozanimajte se, kaj točno vam nudi terapevt/ka. Vedite, da psihiatrični (berite: predpisovanje legalnih drog)  in analitični pristopi (psihoanaliza in podobne metode) in neke neosebne new-age energijske obdelave od vas ne zahtevajo angažiranosti in predanosti v seansah! In kako lahko prav zares napredujete v življenju, če niste v tem napredku sami vključeni in angažirani?

Kaj torej hočete?
Želite res trajno napredovati ali le intelektualno razumeti svoje težave oz. biti energijsko polni?
Želite odstraniti vzroke za svoje težave ali, s pomočjo tabletk ali pa neke neosebne energije, le pozabiti nanje?

In kar je morda še najpomembnejše, vam bo terapevt/ka RES pomagala do večje izpolnjenosti ali vas bo le nase vezala, tako da se boste k njej/njemu morali vračati še mesece in leta (proti plačilu, kakopak)?

Vsak pristop ima seveda svoje prednosti, od vas pa je odvisno, kaj pravzaprav želite s terapijo doseči.

  • Etika

Kakšna so etična načela terapevta/ke?
Lahko od njega/nje pričakujete korektno, profesionalno in objektivno podporo?
Ali pa morda razne “postranske usluge” po končanih seansah? Tukaj mislim na zlorabo terapevtske vloge v odnosu do klienta/ke na področjih spolnosti, denarja in moči.
Pozanimajte se, kako ravna terapevt/ka v situacijah, ko se klient/ka zaljubi vanj/o, recimo…

Zelo pomembno je tudi, kakšen pristop ima terapevt/ka do strank. Kaj hoče ON/A doseči z nudenjem pomoči osebam kot ste trenutno vi? Je v igri le denarni zaslužek? Morda samopotrjevanje na plečih oseb s problemi?
Vam bo terapevt/ka dopustila, da postanete od nje/ga odvisni? Si to želite?
Vam nudi podporo tudi izven seans? Želite napredovati sami ali v odvisnosti od terapevta/ke?
Vam bo res pomagal/a, da sami napredujete, trajno?

To so zelo pomembne nianse terapevtskega dela, nikar jih ne spreglejte!

  • Spol

Najbolje je, da je vaš terapevt/ka istega spola kot ste vi. Tako se vam bo lažje odpreti in svojemu/i terapevtu/ki zaupati prav kmalu.

  • Afiniteta

Kakšen občutek imate ob prvem pogovoru s terapevtom/ko? Vam je antipatičen/a, prestar/a, premlad/a? Se mu/ji boste lahko zaupali? Pazite tudi na privlačnosti! Če vas terapevt/ka zelo privlači (fizično denimo), potem ne boste mogli prav zares delati na sebi in svojih težavah!

  • Cena

Je cena sprejemljiva? Zahteva terapevt/ka tudi “postranska” plačila, usluge? Pozanimajte se, kaj točno boste plačevali! Vaše življenje je dragoceno, vaš denar je (verjetno) težko prislužen. Skratka, ne kupujte megle in visokoletečih obljub.

Dobro je, da si na vsa ta vprašanja odgovorite preden se odločite za obisk pri terapevtu/ki. Naj bo terapija in tudi terapevt/ka zgolj v podporo in pomoč. Zanašajte se raje nase in na svoje notranje potenciale, ne pa na zunanje dejavnike. Terapije in terapevti/ke vam niti pod razno ne moremo dati več, kot lahko iz sebe naredite sami.

Avtor: Edmond Cigale
Inštitut Transpersonalne Psihologije (ITP)

Zapiši svoje mnenje...

Have a question?

    %d bloggers like this: